Handige tips voor een ijzersterk cv!

Een cv is een belangrijk document om jezelf te presenteren aan potentiële werkgevers en het geeft een overzicht van je werkervaring, opleiding en vaardigheden. Maar hoe maak je nou een leuk cv dat opvalt tussen de vele andere cv’s die werkgevers ontvangen? Weet je niet waar je moet beginnen? Daarom dit artikel waarin we je tips geven voor het maken van een origineel cv.

Leuke opmaak

Weet je niet waar je moet beginnen of voel je je niet creatief genoeg om er een leuke draai aan te geven? Op internet staan ontzettend veel formats van cv’s. Ideaal als je het lastig vind om blanco te beginnen. Ook met het programma Canva kan je leuke sjablonen vinden. Die geven je inspiratie en je kan ze aanpassen naar je eigen smaak.

Pas je cv aan op de functie

Stuur je nog steeds 1 cv naar alle vacatures? Je kan echt het verschil maken als je even de tijd neemt je cv aan te passen op de functie waar je op solliciteert. Je cv wordt gescand op raakvlakken met de functie eisen. Allerlei rand informatie die niet relevant is voor de functie waar je op reageert, is dus echt niet nodig. Leg de nadruk op specifieke vaardigheden en ervaring wat de functie vereist. Even wat extra inspanning kan echt de moeite waard zijn!

Begin met je recente ervaring

Wat betreft je werkervaring, begin met benoemen wat je als laatst hebt gedaan. Ben je net afgestudeerd en heb je weinig werkervaring? Zorg er dan voor dat jouw opleiding in de spotlights komt te staan. In plaats van werkervaring kan je ook je vaardigheden als uitgangspunt nemen. Hiermee laat je zien wat je te bieden hebt, ongeacht je werkervaring.

Mand!

Hou het kort en bondig. Beperk je cv tot één of twee pagina’s en vermijd overbodige informatie. Niemand heeft zin om een heel boekwerk te lezen over al jouw cursussen van veterstrikdiploma tot aan wanneer jij je typdiploma heb gehaald én dan nog eens alle herhaalcursussen. Je wil niet dat de belangrijke informatie zoals bij punt 1 besproken, worden ondergesneeuwd door informatie wat er niet toe doet.  

Jip en Janneke

Schrijf je cv op zo’n manier dat je nichtje van 12 het kan lezen én begrijpen. Vermijd afkortingen of vakjargon, tenzij je zeker weet dat de lezer deze begrijpt. Bijvoorbeeld binnen je branche of bedrijf. Zo zorg je er niet alleen voor dat je cv snel gelezen kan worden, maar laat je ook zien dat je in staat bent om complexe informatie op een begrijpelijke manier te communiceren.

Onthoud dat je jezelf in de schijnwerpers zet en benadruk wat er echt toe doet. Dit kan een opleiding zijn, je vaardigheden of je werkervaring. Een goede eerste indruk maken op de lezer is je doel.

Nou hop! Ga aan de slag en maak jouw eigen cv. Besteed aandacht aan de inhoud en de presentatie en wie weet, word jij wel uitgenodigd voor je droombaan!


Geschreven door

Carlijn Kleinjan

Senior Consultant

Andere blogartikelen

Vierwekelijkse betaalkalender 2023

Wanneer kan ik mijn salaris verwachten? Wanneer je ervoor kiest je salaris eenmaal per 4 weken uit te laten betalen, dan is het handig om […]

Lees verder

Stijging minimumloon per 1 juli 2023

Op 1 januari 2023 ging het minimumloon al in één keer omhoog met 10,15% en op 1 juli 2023 is er opnieuw een verhoging van […]

Lees verder

Wijzigingen voor de uitzendbranche per 1 januari 2023

Wat is er op 1 januari 2023 veranderd? Verhoging minimumloon, reiskostenvergoeding, aanpassing inkomstenbelasting. In 2023 verandert er nogal wat voor jou als uitzendkracht! In dit […]

Lees verder
App met ons
1
Hi! Kunnen wij je helpen?