Wat is er op 1 januari 2023 veranderd?

Verhoging minimumloon, reiskostenvergoeding, aanpassing inkomstenbelasting. In 2023 verandert er nogal wat voor jou als uitzendkracht! In dit artikel nemen we je mee in de belangrijkste wijzigingen.

Minimumloon 2023

Waarschijnlijk heb je het al meegekregen, vanaf 2023 is er een grote stijging van het minimumloon. Van maar liefst 10,15%. Deze extra hoge stijging komt mede vanwege de inflatie. Ben jij 21 jaar of ouder, dan heb je recht op een bruto uurloon van € 12,40 bij een 36 urige werkweek. Dat is niet alles, ook de uitkeringen stijgen mee. Dus krijg je een WW-uitkering of bijstandsuitkering? Dan ontvang je vanaf 1 januari ook een hoger bedrag per maand.

Minimumjeugdloon 2023

Uiteraard is ook het minimumjeugdloon gestegen per 1 januari 2023. Ook als je onder de 21 jaar bent, krijg je een verhoging van het minimumloon. Het minimumloontabel vanaf 1 januari 2023 en het minimumjeugdloontabel vanaf 1 januari 2023 vind je in deze blogpost. 

Arbeidskorting en inkomstenbelasting 2023

Inkomstenbelasting is de belasting die automatisch wordt ingehouden op je loon. Deze inkomstenbelasting daalt in 2023 voor de eerste schijf van 37,07% naar 36,93%. Ben je alleen bekend met de schijf van vijf en is belasting wetgeving niet je talent? Snappen we helemaal! In Jip en Janneke taal betekent de verlaging van de inkomstenbelasting dat je netto meer overhoudt van je loon. Lekker toch! Hoeveel precies? Dat bereken je heel makkelijk met onze bruto-netto tool.

De inkomstenbelasting wordt niet alleen verlaagd, de arbeidskorting wordt vanaf 1 januari 2023 verhoogd. Deze verhoging is voordelig als je een arbeidsinkomen hebt tot € 115.301. Grote kans dat dit voor jou ook geldt! Arbeidskorting is de loonheffingskorting die wordt ingehouden op je loon. Hoe meer arbeidskorting, hoe minder belasting er wordt ingehouden op je loon. Dat betekent dat je in 2023 nog meer overhoudt van je salaris. Nice!

Reiskostenvergoeding 2023

Ook de belastingvrije reiskostenvergoeding gaat in 2023 omhoog. Die was altijd € 0,19 per kilometer, maar vanaf januari 2023 stijgt dit bedrag naar € 0,21 per kilometer en vanaf januari 2024 wordt de reiskostenvergoeding € 0,22 per kilometer. Lekker, want die benzinekosten worden alleen maar hoger. Hou er wel rekening mee dat de reiskostenregeling per bedrijf of opdrachtgever anders geregeld is. Check bij je contactpersoon wat voor jou van toepassing is.


Geschreven door

Carlijn Kleinjan

Senior Consultant

Andere blogartikelen

Vierwekelijkse betaalkalender 2023

Wanneer kan ik mijn salaris verwachten? Wanneer je ervoor kiest je salaris eenmaal per 4 weken uit te laten betalen, dan is het handig om […]

Lees verder

Hoe maak je een cv?

Handige tips voor een ijzersterk cv! Een cv is een belangrijk document om jezelf te presenteren aan potentiële werkgevers en het geeft een overzicht van […]

Lees verder

Tips voor een fijne werkplek

We besteden vaak veel aandacht om een gezellige en knusse sfeer te creëren in huis. Waarom dan niet op kantoor? De meeste mensen zijn vaker […]

Lees verder
App met ons
1
Hi! Kunnen wij je helpen?