Wat is vitaliteit eigenlijk?

Vitaliteit is een veelbesproken onderwerp. Logisch, want het is een heel belangrijk onderwerp. Daarom is er ook veel onderzoek gedaan hiernaar. Letterlijk is vitaliteit afgeleid van ‘Vita’, het Latijnse woord voor leven. Het woord vitaliteit kunnen we dus ook vertalen in ‘de energie om te leven’.

Ook in het bedrijfsleven is vitaliteit een belangrijke topic, want vitale medewerkers zijn medewerkers die fit en energiek werken, nu en in de toekomst. Motivatie, ontspanning, voldoende beweging en gezond eten en drinken en een goed werk-privé balans zijn belangrijke peilers.

De voordelen van gezonde medewerkers

Los van het persoonlijke belang van een goede gezondheid zijn er ook voordelen voor jou als werkgever. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vitale medewerkers samenhangt met productiviteit. Een vitaal bedrijf genereert meer omzet dan een niet-vitaal bedrijf. Energieke verkopers met een stralende glimlach halen makkelijker de opdracht binnen en gemotiveerde werknemers zorgen dat de beloofde topkwaliteit met een glimlach geleverd wordt. Vitale werknemers zijn gezond, zitten vol energie en gaan met plezier naar hun werk. Om deze redenen zullen ze zich minder snel ziek melden dan iemand die niet lekker in zijn vel zit. Al met al is het goed voor je imago, een mooi logo en een flitsende website zijn belangrijk, maar werknemers zijn het échte gezicht van een onderneming.

Hoe stimuleer je vitaal werken?

Je kan je werknemers niet verplichten om gezonder te leven. Zorg er dus voor dat ze dit zelf willen en maak het onderwerp bespreekbaar. Laat zien wat voor voordelen het voor hun privéleven zal hebben.  

Stimuleer je medewerkers en maak het makkelijk om gezonder te leven. Denk aan leuke extra’s zoals de mogelijkheid om hun sportkosten te declareren, of faciliteer een gezonde lunch en zorg voor voldoende ontspanning op kantoor en beweging gedurende de werkdag. Dit kan voor elk bedrijf anders zijn. Zijn er snoep- en frisdrankautomaten aanwezig? Vervang deze voor gezonde snacks en vruchtensappen. Het kan al iets kleins zijn om mee te beginnen. Ontspanning op de werkvloer begint met een fijne werkomgeving. Werknemers brengen een groot deel van hun leven op de werkvloer door. Zorg er voor dat de dagelijkse werkzaamheden in een aangename omgeving plaatsvinden. Denk aan frisse lucht en voldoende daglicht. Zet leuke planten of verse bloemen op kantoor. Planten zuiveren de lucht en werken stress verlagend.

Hoe weet je of je medewerkers gezond zijn?

Heb jij zicht op de gezondheid van je medewerkers? Weet jij hoe ze met stress omgaan? Met voeding? Hoe gezond zijn jouw werknemers eigenlijk? Een gezondheidscheck helpt jouw werknemers inzicht te krijgen in hun eigen gezondheid. Dit kan door middel van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Zie het als een APK voor je gezondheid. Het onderzoekt brengt de kwetsbare punten in je gezondheid in beeld. Die kunnen te maken hebben met het werk, maar soms ook met je leefstijl. Emveflex investeert graag in de gezondheid van haar werknemers. Dit onderzoek is geheel gratis. Meer weten? Neem contact op met kantoor.


Geschreven door

Carlijn Kleinjan

Senior Consultant

Andere blogartikelen

Budgetcoaching bij geldproblemen

Een oplossing in financieel lastige tijden Lig jij s ’nachts wakker van de rekeningen die je nog moet betalen? Je bent niet de enige en […]

Lees verder

De voordelen van een kantoorhond

Hoe draagt een hond bij aan plezier op de werkvloer? Mensen die wel eens bij ons op kantoor zijn geweest, hebben vast wel eens kennis […]

Lees verder

Vierwekelijkse betaalkalender 2023

Wanneer kan ik mijn salaris verwachten? Wanneer je ervoor kiest je salaris eenmaal per 4 weken uit te laten betalen, dan is het handig om […]

Lees verder
App met ons
1
Hi! Kunnen wij je helpen?